Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
Dom učenika srednjih škola "Angelina Kojić - Gina", Zrenjanin

 

Šeruj osmeh, lajkuk ljubav, hejtuj hejt

U okviru Projekta UNICEFA "ZAUSTAVIMO DIGITALNO NASILJE" 5. februara realizovana je debata u kojoj su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola iz nekoliko gradova Srbije. Čast da učestvuju u debati dobili su i učenici zrenjaninskih škola.
Cilj debate bio je da se glasno progovori o digitalnom nasilju. Naučno-tehnološki razvoj društva, pored toga što nam je ulepšao i olakšao život, doneo je sa sobom  neke neprijatne i opasne stvari. Za one koji to još ne znaju ELEKTRONSKO ILI DIGITALNO NASILJE je vid nasilja kojim se putem interneta ili mobilnih telefona drugima nanosi šteta putem slanja neprimerenih poruka, poziva, objavljivanja fotografija pornografskog sadržaja. Ono što ga čini opasnijim od drugih oblika nasilja jeste činjenica da je prisutno 24 sata, svaki dan, da pogađa osobu na mestima gde se ranije osećala sigurno i zaštićeno. Publika koja učestvuje je mnogobrojna sa tendencijom uvećavanja. Anonimnost zlostavljača povećava strah kod žrtve, osećaj nesigurnosti i nezaštićenosti. Bez fizičkog kontakta sa žrtvom zlostavljač teže shvata posledice svojih postupaka.
U domu smo u više navrata pisali o svim oblicima nasilja, pa i o elektronskom. U cilju prevencije održana je tribina "Klikni bezbedno" na kojoj su se učenici upoznali  sa samozaštitom i bezbednim načinom upotrebe društvenih mreža i interneta. Jedan broj našeg "IN-a" pisao je o ovoj problematici.

Internaćani i elektronsko nasilje

Mi smo želeli da saznamo  kakva su iskustva i stavovi internaćana o elektronskom nasilju. Sproveli smo anketu u kojoj je učestvovalo 100 učenika.

Rezultati ankete:
-96% učenika kod kuće poseduje računar,
-65% učenika roditelji nikada ne kontrolišu kako koriste račnar,
-14% učenika putem interneta iskusilo je neke oblike nasilja (najčešće u vidu pisanja neistina ili preuzimanja identiteta),
-2% učenika koristilo je računar da uznemirava druge,
-57% učenika primalo je sa mobilnog telefona poruke ruganja i podsmeha, ponekad pretećeg sadržaja,
-7% učenika imalo je iskustva snimanja telefonom onda kada to nisu želeli,
-13% učenika koristilo je mobilni telefon da uznemirava druge,
-17% učenika ne zna da je zloupotreba interneta i mobilnog telefona krivično delo,

Rezultati evidentno pokazuju da nam ni ovaj oblik nasilja nije stran!
Što se tiče stavova internaćana o ovoj pojavi ispitani učenici u velikom broju smatraju da su osobe koje praktikuju ovaj oblik nasilja "nekulturne", "kukavice" i "sebičnjaci". Smatraju da je elektronsko nasilje nemoguće kontrolisati, ali da je sve slučajeve neophodno prijaviti i što strože kazniti.
Osobama koje su žrtve preporučuju da ignorišu poruke, ne pridaju im značaj, ne odgovaraju na uvrede, ali da se ne stide i da obavezno prijave šta im se dešava - roditeljima ili zaposlenima u školi ili domu.      Ozbiljno shvataju i posledice iskustva elektronskog zlostavljanja smatrajući da one mogu biti vrlo traumatične (gubitak samopouzdanja i samopoštovanja, razvijanje kompleksa, povlačenje iz društva, depresija, pa i fatalni, smrtni, ishodi).
Poruka za onih 2% što su zloupotrebljavali računar  i 13% onih koji su zloupotrebljavali mobilni telefon da bi povređivali druge: sledeći put razmislite o porukama koje šaljete drugima pre nego što pritisnete dugme koje aktivira slanje!
Šeruj osmeh. Lajkuj ljubav. Hejtuj hejt.

Nada Šrajer