Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
Dom učenika srednjih škola "Angelina Kojić - Gina", Zrenjanin

 

Optimalno vreme za seks ?

Kao uvod u tribinu o reproduktivnom zdravlju napravili smo malu anketu među internaćanima da vidimo kakvo je "stanje na terenu" kada je ova tema u pitanju.

Predstavljamo vam najzanimljivije odgovore:

  • Kada je u pitanju drugarstvo i devojke i mladići smatraju da je drugarstvo najvažnija stvar na svetu bez koje se ne može, nešto što asocira na iskrenost, vernost, poverenje, uzajamno poštovanje, podršku u svakom trenutku, čak bezuslovnu ljubav. Kako jedna internaćanka reče -"Drugarstvo je reč koja nema definiciju, ali se može videti i doživeti". Nešto manji broj internaćana, verovatno razočaranih, nema ovako idealizovanu sliku kada je drugarstvo u pitanju. Njihov stav mogao bi se najbolje izraziti kroz jedan odgovor na anketnom listu -"Drugarstvo nije ništa posebno, jer drugarstvo i nije uvek drugarstvo".
  • Na pitanje koliko o svojim problemima možemo razgovarati sa roditeljima i devojke i mladići većinu svojih problema i dilema mogu podeliti sa roditeljima, ali kada su pitanja vezana za seks na dnevnom redu izvor informacija i saveta za momke postaju gotovo isključivo drugari i internet, dok su devojke i o ovoj temi spremnije da razgovaraju sa roditeljima (čitaj-mamama).
  • Za devojke ljubav, obostrana spremnost i želja najvažniji su u donošenju odluke za stupanje u seksualne odnose, dok je kod momaka sve više prepušteno slučaju. Ipak bitna je i ljubav -"Prvi put iz ljubavi, a posle...".
  • Devojke su tolerantnije kada je u pitanju stav prema homoseksualnosti - "Svako je rođen drugačiji, ima drugačije potrebe", dok je za momke gotovo stoprocentno to bolest i sramota. Momci izražavaju veći stepen agresivnosti u svojim odgovorima kada govore o ovoj pojavi.
  • Kada je u pitanju preuzimanje odgovornosti za sprečavanje neželjene trudnoće i devojke i mladići u velikom broju slučajeva smatraju da je odgovornost obostrana -"Mora biti obostrana jer je to dokaz međusobnog uvažavanja, ljubavi, čuvanja i poštovanja".     A ko se po tom pitanju odgovornije ponaša i jedni i drugi vide devojke kao odgovornije (mladići, mladići...)
  • Iako podržavaju individualnost u donošenju odluke o stupanju u seksualne odnose izraženo kroz godine starosti smatraju da je 17 godina optimalno vreme za to.

Ovo su rekli ispitanici naše ankete! Razmislite o rečenom, a svoj put nađite sami!